1 - 8 August Cluj-Napoca

Preview | Mihaela Buzărnescu – Mayar Sherif. Cine face istoria? 

Sâmbătă, în cadrul semifinalelor de la Winners Open, Mihaela Buzărnescu și Mayar Sherif se vor afla pentru prima dată față în față. Va fi o întâlnire cu multe semnificații pentru amândouă: Sherif va încerca să adauge și mai multă strălucire unui parcurs deja remarcabil – cu prima ei finală WTA, prima în tenis pentru o jucătoare din Egipt. Mihaela se va lupta să revină, după trei ani grei, într-o finală WTA. Ar fi a patra ei finală în circuitul WTA la simplu, după Hobart, Praga (WTA 250) și San Jose (WTA 500). Și, firește, prima în țara ei.

Semnificația personală e clară. Dar cum va arăta meciul?

Dată fiind forma lor recentă, cu Buzărnescu ajungând în semifinale la Bastad (WTA 125K) și cu Sherif calificată în finală la Montpellier (ITF, 60K) plus un sfert de finală jucat tot la Bastad, meciul devine cu adevărat captivant. Avem două jucătoare în formă, care și-au confirmat la Cluj perioada bună prin care trec cu câte trei victorii fără set pierdut. Mihaela a trecut, pe rând, de Victoriya Tomova, Larra Arruabarena și Kristyna Pliskova; Sherif de Alize Cornet, Alexandra Eala și Kristina Kucova. 

În egală măsură, semifinala de mâine are o importanță deosebită atât pentru Mihaela, cât și pentru Sherif. Egipteanca nu se va lăsa prea ușor scoasă de pe teren după o asemenea săptămână și va dori să încheie turneul așa cum l-a început. Mihaela, întoarsă într-o semifinală WTA după trei ani, va dori să profite cât mai mult de acest turneu, care ar putea fi acel declic pe care îl caută de ceva timp. 

Având în vedere tot acest context, partida se anunță o luptă teribilă. Sherif e o mare luptătoare și cu o atitudine grozavă: refuză să piardă, joacă fiecare punct la o intensitate deosebită și se cațără pe orice mic punct sau chiar jumătate de șansă ivită pentru a-și face loc în meci. 

Afară de asta, e jocul ei. Mayar e o jucătoare tipică de zgură. Se deplasează bine, e agilă, stă în schimburi de mingi cât e nevoie pentru a câștiga punctul, accelerează cu lovitura de dreapta des și are foarte mult opțiuni la îndemână: slice-uri, scurte, lovituri încărcate cu top-spin, lovituri din alergare, o defensivă greu de trecut. 

Mihaela nu va avea o misiune deloc ușoară, în principal deoarece Sherif e tipul de adversară care poate face puncte atât prin ofensivă, cât și prin defensivă. Pentru că de multe ori găsește acest echilibru fin între apărare și atac, devine extrem de periculoasă – și au simțit asta pe propria piele Alize Cornet, dar mai ales Kristina Kucova, astăzi.  

Totuși, Mihaela e Mihaela. E capabilă să depășească un astfel de stil de joc. Va trebui să ia inițiativa, însă. Nu va fi ușor, e meci de luptat și e tipul de partidă unde va trebui să accepte că nu va putea închide prea repede punctele, dacă ne gândim cât de bine stă Sherif în defensivă. Însă, săptămâna asta – și nu numai – ne-a arătat o Mihaela dispusă la efort, capabilă să ajusteze, răbdătoare când e cazul și foarte atentă la orice oportunitate apărută în meci. 

Dintre cele două, în mod clar Mihaela are o viteză de execuție mai bună, un tenis mai exploziv și lovituri cu care poate face diferența fără vreun mare efort. Sherif e consistentă și răbdătoare, Mihaela e agresivă și spectaculoasă, cu multe opțiuni la îndemână și, cel mai important, mai experimentată în astfel de meciuri mari. 

Cât vor conta toate astea, rămâne de văzut. Cert e că vom avea parte un meci intens și, cel mai probabil, spectaculos prin prisma stilurilor de joc diferite și a perioadei bune pe care ambele o traversează.  

 

Categories
Powered By the creators of