1 - 8 August Cluj-Napoca

Mihaela Buzărnescu trece de Kristyna Pliskova, ajunge în semifinalele Winners Open!

Ce moment pentru Mihaela Buzărnescu! După trei ani dificili, Miki ajunge din nou în semifinalele unui turneu WTA 250. Că reușește asta tocmai la Winners Open, la Cluj, e cu atât mai frumos!

În al doilea meci din programul de vineri de pe Center Court, Mihaela a învins-o pe Kristyna Pliskova, 7-5, 6-3, într-o oră și jumătate de tenis în care a lovit și s-a mișcat excelent. De altfel, succesul de azi îi confirmă revenirea de formă: pentru prima dată din septembrie 2019 (Hiroshima, WTA 250), Miki reușește trei victorii consecutive pe un tablou principal WTA. În urma calificării în semifinale, Buzărnescu va reintra între primele 150 de jucătoare ale lumii.

Acesta e cel mai notabil rezultat al Mihaelei de la revenirea ei în tenis, după accidentarea și operația suferită la umăr la finalul anului 2019. După acea operație a urmat un an de pauză pentru Mihaela și o revenire complicată. Dar acum Mihaela poate zâmbi, în sfârșit: se apropie de nivelul ei cel mai bun, se află într-o formă bună și adună victorii extrem de prețioase. Iar ca povestea să fie și mai frumoasă, face toate aceste lucruri acasă, în fața propriilor suporteri.

Partida cu Kristyna Pliskova, o jucătoare redutabilă indiferent de suprafața pe care se joacă, a fost una foarte bună (setul 1 a fost extrem de curat, cu multe realizări de ambele părți și puține erori neforțate, doar 11, în total) și doar pe alocuri echilibrată. Asta pentru că impresia creată de Mihaela a fost că totul depinde de ea; și că știe foarte bine ce are de făcut în fața Kristynei, pe care a mai învins-o în 2018, la turneul de la Praga.

Pliskova a încercat să rămână aproape de Mihaela, s-a luptat să își creeze șanse, dar stilul de joc al Mihaelei nu se pliază deloc pe ceea ce joacă ea. Reacțiile și loviturile Mihaelei au fost atât de rapide, încât foarte rar Pliskova și-a putut face jocul ei obișnuit; nu a putut lovi din poziții confortabile, nu a avut timp să se așeze la lovituri, nu a avut răgaz să construiască. Iar la toate acestea se adaugă capacitatea Mihaelei de a schimba direcțiile, ceea ce a complicat și mai tare lucrurile pentru Kristyna, obligând-o să lovească din deplasare, să se întindă, să alerge stânga-dreapta ori să se apere mai mult decât atacă.

Mai pe scurt, Pliskova a fost scoasă adesea din zona ei de confort și pusă să joace doar în termenii stabiliți de Mihaela. Acesta poate fi un exemplu bun de match-up nefavorabil în cazul Pliskovei. Tenisul blitz al Mihaelei îi anulează toate sursele care, în mod normal, îi aduc puncte importante. Excluzând serviciul, care a ajutat-o și ținut-o aproape, nimic din ce a încercat Pliskova nu a fost eficient contra Mihaelei.

Pe lângă jocul bun și sigur propus de Buzărnescu, a mai fost și tactica aleasă de româncă de a varia prin loviturile slice, inclusiv la retur. Pentru o jucătoare înaltă – așa cum e Pliskova -, slice-urile joase executate de Mihaela au fost un chin.

Și totuși, meciul nu a fost o simplă plimbare în parc. Kristyna a dus primul set în prelungiri, salvând, cu as, și o minge de set a Mihaelei la 5-4. La 6-5 însă, Pliskova nu s-a mai putut baza pe primul serviciu atât de mult, iar asta s-a simțit imediat: Mihaela și-a făcut jocul ei obișnuit, a plimbat-o de colo-colo până când a obținut o minge numai bună de atacat și a fugit cu primul set.

Setul doi a avut o altă desfășurare și a curs și mai repede în direcția Mihaelei, în principal pentru că românca a început să citească din ce în ce mai des serviciul Kristynei. Rămasă și fără această armă, Kristyna a fost descoperită pe toate planurile.

Mihaela a dominat-o la mai toate capitolele, obținând în final o victorie extrem de importantă pentru ea.

Pentru o nouă finală WTA, Mihaela va trebui să treacă de Mayar Sherif, cea care a eliminat-o pe Kristina Kucova, favorită 8. Mihaela nu s-a mai întâlnit niciodată până acum cu Mayar Sherif.

Categories
Powered By the creators of