1 - 8 August Cluj-Napoca

Recap | Cum a fost prima zi de Winners Open: cinci românce au trecut în ultimul tur de calificări

Winners Open a început azi, și a început bine, cu șapte jucătoare din România intrate pe tabloul de calificări: cinci dintre ele au câștigat și vor juca luni pentru un loc pe tabloul principal.

Ziua a fost deschisă de Miriam Bulgaru, care a întors excelent meciul ei cu mai experimentata Daniela Seguel (28 de ani, locul 222 WTA): 1-6, 6-2, 6-3, după două ore și 15 minute de tenis foarte bun.

Jucătoarea din Chile a câștigat repede – în doar 30 de minute – primul set, profitând mai ales de lipsa ritmului la serviciu pentru Miriam: cu patru duble greșeli și doar 44% cu prima minge la repunere, ea n-a putut salva niciuna dintre cele patru mingi de break ale adversarei.

Că Miriam a știut să se adune și să-și crească nivelul de aici încolo, asta e o veste tare bună pentru ea. Mai agresivă, ceva mai relaxată și mai dinamică în deplasare – în ciuda căldurii de la orele prânzului -, jucătoarea din Alba Iulia a început să controleze foarte bine ritmul schimburilor mai lungi. Dovadă, s-a dus repede la 5-0 și, chiar dacă a pierdut două game-uri la rând, a închis fără emoții setul al doilea.

Tot Miriam a deschis mai bine, cu break, și setul decisiv. Și chiar dacă Daniela Seguel a egalat și a ținut aproape până la 3-2, inițiativa a rămas la Miriam Bulgaru. Iar sentimentul general a fost că lucrurile au stat în racheta ei. Asta și la 4-2, și la 5-2, chiar și la 5-3, după ce primele două mingi de meci i-au fost anulate.

În final, Miriam a închis la 6-3, a profitat astfel de wild card-ul primit în calificări, iar mâine va juca cu Aleksandra Krunic pentru un loc pe tabloul principal. Krunic a trecut azi în două seturi (7-5, 6-2) de Anna Bondar.

Ajunsă la 22 de ani, Miriam Bulgaru (382 WTA) și-a făcut debutul într-un turneu WTA în 2018, la București, unde a primit un wild card, dar a pierdut atunci în primul tur; un an mai târziu, tot la Bucharest Open, ea s-a oprit în al doilea tur în calificări.

 

Duelul românesc câștigat de Gabriela Talabă

Primul duel românesc de la Winners Open 2021 a venit pe Central, la mijlocul zilei, sub un soare îmblânzit doar de adierile vântului.

Gabriela Talabă a învins-0, 6-4, 6-1, în aproape 80 de minute, pe Ilinca Dalina Amariei. A fost un meci prin intermediul căruia publicul de la noi a reușit să le cunoască mai bine pe ambele jucătoare.

Gabriela, 25 de ani (și 213 WTA), a revenit în circuitul profesionist acum câțiva ani de tenis universitar, după bursa de studii de la Texas Tech. În primăvară, ea a reușit să se califice pentru prima dată pe tabloul principal al unui turneu WTA (la Charleston, pe zgură albastră), iar acum încearcă să repete isprava la Cluj.

Stângace, cu un rever cu o mână de toată frumusețea, Gabriela joacă un tenis spectaculos. Ne-a arătat asta mai ales în partea a doua a meciului de azi. Pentru că startul i-a aparținut mai tinerei Ilinca, care, la 19 ani împliniți recent, a demonstrat mult curaj. Și la fel de multe calități: are un rever solid și o dreaptă puternică și variată.

Doar că forehand-ul acesta a fost neutralizat destul de bine de reverul slice de care Gabriela Tabală s-a folosit cu iscusință. Mai ales în schimburile cros, o diagonală pe care a dominat-o mai ales de la 2-4 încolo.

Gabriela a câștigat patru game-uri la rând, a închis primul set la 6-4, înainte să devină și mai agresivă la retur, lovitură care i-a deschis calea spre alte două break-uri și un set doi mai simplu decât primul.

Gabriela va juca pentru un loc pe tabloul principal mâine, contra experimentatei și carismaticei Alexandra Dulgheru.

Alexandra a câștigat, la rându-i, un alt meci frumos, dublu 6-3 cu Maria Bnoit din Belgia. Mai bună mai ales în punctele importante, Alex a știu să-și facă meciul ușor exact când a contat mai mult: break esențial în game-ul al șaselea din primul set, apoi alte trei break-uri în primele cinci game-uri ale setului secund.

Desprinsă la 4-1 și apoi 5-1, Alexandra a avut totuși nevoie de a patra ei minge de meci pentru a închide într-o oră și 40 de minute de tenis foarte bun.

Vanessa atrage atenția

O altă româncă calificată mai departe este adolescenta Vanessa Popa Teiuşanu (17 ani). Aceasta a trecut de italianca Jessica Pieri, la capătul a două seturi dure și foarte echilibrate: 7-6(4), 7-5. Vanessa şi-a onorat astfel wild card-ul primit pentru calificările Winners Open.

Cu un joc încă în construcție, Vanessa rezistă bine de pe linia de fund și are capacitatea de a intra în teren pentru a termina repede punctul. Lovitura ei de backhand pare să-i placă cel mai mult; și se folosește de ea pentru a trimite mingi ascuțite și plate, mingi cu care a împins-o adesea înapoi pe fâșneața ei adversară.

Vanessa a făcut primul break al meciului, la 4-2 în setul 1, dar nu a putut să-și păstreze avansul și apoi s-a văzut condusă cu 6-5. Cu toate acestea, românca, încurajată de spectatorii tribunei de pe Terenul 2, s-a adunat imediat, a trimis setul în prelingiri și a câștigat tiebreak-ul cu 7-4.

Rolurile s-au inversat în setul secund, când Pieri (24 de ani, locul 250 WTA) s-a desprins ea la 4-2, după o perioadă a meciului în care Vanessa s-a găsit prea des în defensivă. Însă răspunsul ei a venit repede. Și fulgerător: trei game-uri câștigate consecutiv, apoi trei mingi de meci la 40-0 în game-ul al zecelea.

Abia aici, când i-am văzut emoțiile, ne-am amintit de vârsta Vanessei. Ea și-a văzut anulate toate cele trei mingi de meci, însă și-a revenit la timp, a făcut încă un break și a închis în game-ul următor: 7-6, 7-5, un meci care-i poate fi de folos și mâine, când va juca pentru prima ei prezență pe tabloul unui turneu WTA. Adversara ei?  Jucătoarea croată Jana Fett, care a trecut repede, 6-2, 6-4, de Lukas Tena.

 

Seria de victorii a româncelor s-a oprit cu Alexandra Cadanțu-Ignatik, care, cu câteva probleme fizice, a pierdut în fața Lucreziei Stefanini: 6-3, 2-6, 0-6.

Alexandra a ajuns la Winners Open după mai multe victorii legate în turneele ITF, iar începutulul de meci ne-a arătat că Alexandra are într-adevăr un ritm bun. Ea s-a repezit la 4-0, a închis primul set la 6-3, și totul părea să meargă bine.

Din păcate, în debutul setului doi, din cauza căldurii, Alexandra a avut nevoie de o pauză medicală. A revenit pe teren, însă nu a mai reușit să acceseze jocul bun din primul set. Doar două game-uri a mai câștigat Alexandra până la final, înainte să părăsească terenul în aplauzele spectatorilor. Lucrezia Stefanini va juca mâine contra Paulei Ormaechea.

 

Categorii
Powered By the creators of