1 - 8 August Cluj-Napoca

Briana Szabo debutează într-un turneu WTA la Winners Open, pe terenurile unde a început tenisul

Câți dintre noi au șansa de a debuta la cel mai înalt nivel chiar în locul unde au început? Pentru Briana Szabo, Winners Open va fi un moment cu adevărat special. Va fi primul ei turneu WTA din carieră. O amintire care nu se uită niciodată. Și ca să fie și mai dulce, debutul se va petrece chiar pe terenurile unde Briana se antrenează de la 4 ani, în fața familiei și a prietenilor, în fața orașului care a lansat-o.

La doar 15 ani, Briana este cea mai tânără jucătoare din România cu clasament WTA, ierarhie în care a reușit să intre anul acesta, când a acumulat primele ei puncte la senioare. După ce a trecut de calificări la patru turnee ITF jucate la Cairo, cedând apoi în primul tur, Briana a obținut chiar înainte de a veni la Cluj, tot în Egipt, prima ei victorie la senioare, învingând-o pe Jermine Sherif, 6-2, 6-3.

Cu bilanțul ei din acest an (15-9, toate meciurile jucate pe zgură), Briana ocupă locul 1394. Însă în acest stadiu al carierei ei, mult mai importante sunt experiențele căpătate, lucru de care este perfect conștientă. Iar cea de la Cluj se anunță inestimabilă.

„Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să joc primul meu tureu WTA chiar aici, la mine acasă. Sunt foarte fericită și abia aștept să joc. Mulțumesc mult pentru oportunitate și voi intra să dau tot ce am mai bun, indiferent de adversară”. Emoționată și fericită, Briana a făcut, sâmbătă, și tragerea la sorți a tabloului principal, chiar pe Centre Court, și a fost apoi cea mai căutată cu întrebări.

„Are doar de câștigat dintr-o astfel de experiență!”

„E o bucurie să avem atâtea jucătoare tinere pe tablou și contribuim astfel la saltul viitoarei generații de jucătoare din România, care să țină tenisul românesc sus după Simona”, a spus și Patrick Ciorcilă, directorul turneului, care a trecut, la rându-i, printr-un debut similar în tenisul mare, la doar 16 ani. „Din experiență spun că e foarte important să primești astfel de șanse. Nu are absolut nimic de pierdut, are toți anii înainte să demonstreze, dar e important e să se simtă bine pe teren, să-i placă ceea ce face și cred că are doar de câștigat dintr-o astfel de experiență. Dacă nu are emoții, va face o figură extraordinară, pentru că tenis joacă foarte bine, are mult talent. Abia așteptăm să o vedem”, a adăugat el.

Antrenată de tatăl ei, Adrian Szabo, Briana este adeptă a unui stil de joc agresiv. „Asta înseamnă că iau mingile mai repede. Că încerc să fac mai multe puncte decât adversara mea. Că îmi dau silința să conduc jocul în loc să-mi las adversara să-l conducă ea. Și, practic, înseamnă că dețin controlul”, spune ea, într-un interviu pentru ClujLife. Îi place de Victoria Azarenka și se regăsește în stilul și în mentalitatea de luptătoare a bielorusei, de la care vrea să ia obiceiul de a nu renunța niciodată într-un meci.

Briana o va întâlni în primul tur de pe tabloul principal pe poloneza Katarzyna Kawa, o jucătoare experimentată, aflată acum pe locul 142, în ceea ce va fi, cu siguranță, unul dintre meciurile cele mai interesante ale primului tur la Winners Open.

Categories
Powered By the creators of